Kotlety mielone w sosie
DAMIESA • dawno temuPoszukujesz ciekawego przepisu na danie obiadowe? A co powiesz na mięsne kuleczki w delikatnym sosie? Jeśli myślisz, że przygotowanie takiej potrawy jest prawdziwym kulinarnym wyzwaniem, od razu powiem, że „nie taki wilk straszny". Zresztą przekonaj się sama, wykorzystując krok po korku poniższyprzepis na kotlety.
Przygotuj:
- paczkę mięsa mielonego drobiowego,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- bułkę tartą,
- 2 kostki rosołowe,
- mąkę,
- zioła prowansalskie,
- liście laurowe,
- sól i pieprz,
- ziele angielskie,
- słodką czerwoną paprykę w proszku.
1.Mięso mielone połącz z jajkiem, poszatkowaną cebulką oraz ziołami prowansalskimi.
2.Z tak przygotowanej masy uformuj małe kotleciki, a następnie posyp je startą bułką.
3.Mięso obtocz w mące i usmaż lekko na patelni (nie za długo, wystarczy tylko kilka minut, tak aby skórka ładnie się zarumieniła, środek ma zostać na wpół surowy).
4.Zagotuj wodę wraz z dwoma kostkami rosołowymi, dodając do niej takie przyprawy jak: gałka muszkatołowa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czerwoną słodką paprykę w proszku.
5.Do wrzącej wody włóż delikatnie podsmażone kotlety i gotuj w wywarze, aż do momentu, gdy wytworzy się gęsty sos a mięso będzie miękkie.
Takie kotlety w sosie świetnie będą smakować podane z ziemniakami puree lub kaszą gryczaną.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze