Marta swego czasu pisała wam o kobiecie, która dzięki pieczeniu szarlotkispłaciła dług i uniknęła zajęcia domu przez bank. Jeśli i wy chcecie zarobić niebagatelne sumy pieniędzy, to zaproponujemy wam przepis na to wspaniałe ciasto. Najlepsze jest jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi. Wspaniały kontrast, którym miło popieścimy nasze podniebienie.
Składniki do ciasta:
70 dkg mąki
1 opakowanie masła roślinnego
½ szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
Składniki do nadzienia:
2 kg kwaśnych jabłek
kilka goździków
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru
Przygotowanie ciasta i nadzienia:
Wszystkie składniki do ciasta zagnieć razem na jednolitą masę. Kiedy już ugnieciesz ciasto włóż je do lodówki na 30 minut. Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Następnie uduś je (długo gotując) ze szklanką cukru i kilkoma goździkami.
Po wyciągnięciu ciasta na szarlotkę z lodówki podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie formy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem). Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ciasto się przyrumieni. Następnie na upieczone kruche ciasto nałóż uduszone jabłka. Całość przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem i znów piecz, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni. Po ostudzeniu posyp gotową szarlotkę cukrem pudrem. Jak już mówiłem najlepiej podawać z lodami.
Źródło: BonApetit.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze