SZARLOTKA - Przepis

Przepis kulinarny

Dzieciństwo, początek i smak jesieni, piękny zapach w kuchni... Któż nie rozpozna bezbłędnie jej zapachu wchodząc do domu. Wykwintna z bitą śmietaną, dla łakomczuchów jeszcze ciepła, prosto z blachy. Jeśli mamy w perspektywie kilka wolnych dni, pokuśmy się o zrobienie pysznego, domowego ciasta.

Składniki:

- 30 dkg mąki,
- 20 dkg schłodzonego masła (margaryny),
- 10 dkg drobnego cukru,
- cukier waniliowy (ew. kawałeczek laski wanilii),
- 1 żółtko plus łyżka śmietany,
- 1 kg jabłek (antonówki najlepsze; jeśli inne to upewnijmy się, że są kwaśne, bo takie są wskazane).

Jak przyrządzić?

1) Przesianą mąkę siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt kruche i nie chce się gładko zagnieść, to dorzucamy łyżkę śmietany.

2) Formujemy w dosyć gruby wałek i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

3) Formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większym kawałkiem wyklejamy dno formy. Pozostałą część chowamy do lodówki.

4) Jak wyklejać ciastem: najprościej pokroić ciasto w plasterki ok. 0,7 cm i układać je na formie łącząc brzegi dotykających do siebie plasterków, lekko rozpłaszczając i uciskając zachodzące na siebie brzegi. Oczywiście pamiętamy o wyrobieniu kołnierza ciasta na wys. co najmniej 3 cm. Teraz tylko nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. (Ciasto po wyjęciu musi być suche i tylko lekko zarumienione).

5) Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyjęty z piekarnika spód ciasta wykładamy utarte jabłka, odciskając je energicznie z soku. Robi to wrażenie, że pozostaje "samo suche", ale to pozorne.

6) Teraz należy resztą ciasta wykleić wierzch - starając się połączyć z brzegiem (kołnierzem) upieczonego spodu. Przy tej czynności nie musimy już tak starannie sklejać poszczególnych plasterków ciasta. Szparki te zastępują nakłuwanie widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st.C.

7) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie cukrem pudrem. Po ostygnięciu zsuwamy z blachy.

Jak podawać?

Nasza szarlotka zamieni się w wykwintny deser, jeśli podamy do niej bitą śmietanę.Coraz powszechniej jeszcze ciepłe ciasto podaje się z lodami waniliowymi.

Uwagi:

Na starte jabłka można wrzucić trochę usmażonej skórki pomarańczowej.
Ciasto, gdy uda mu się przestać do następnego dnia, stanie się wilgotne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcjecała blaszka
Kalorycznośćcałkiem dużo
Przybliżony koszt10 zł

SZARLOTKA: Podobne przepisy

SZARLOTKA: wypróbuj również

Jak zrobić szarlotkę fit? Przepis na niskokaloryczne ciasto

... Szarlotka to ulubione ciasto Polaków. Wystarczy kilka jabłek, odrobina mąki i można wyczarować wyborny deser. Oto przepis na ciasto trochę inne - szarlotkę fit, której skład różni się nieco od tradycyjnej. ... Szarlotka to obok sernika jedno z ...

6 miesięcy temu

Szarlotka z lodami

... Chyba niewiele jest osób, które unoszący się z piekarnika zapach szarlotki nie powoduje efektu „cieknącej ślinki”. Ten rodzaj ciasta ze względu na prostotę wykonania był ulubionym specjałem ... wielu z naszych babć, więc chętnie sięgamy po ...

dawno temu

Przepis na szarlotkę

... Obudziłam się dzisiaj z jedną myślą – szarlotka. Słodka, aromatyczna, rozpływająca się w ustach, krucha i delikatna. Próbowałam się otrząsnąć, pomyśleć o pracy, później o obiedzie, ale nic ... na ciasto: 3 szklanki mąki1 szklankę cukrucukier ...

dawno temu

Szarlotka królewska

... upodobaniach kulinarnych. Nie trać zatem tej niezwykłej okazji i już teraz zobacz, jakie dania możesz przygotować, wykorzystując do tego celu właśnie jabłka. W artykule znajdziesz także recepturę doskonale wszystkim znanego ciasta w trochę ...

dawno temu

Szarlotka - gorący deser na lato

... Marta swego czasu pisała wam o kobiecie, która dzięki pieczeniu szarlotki spłaciła dług i uniknęła zajęcia domu przez bank. Jeśli i wy chcecie zarobić niebagatelne sumy pieniędzy, to zaproponujemy ... je w kosteczkę. Następnie uduś je (długo ...

dawno temu

Przepis na jabłecznik

... Pyszna szarlotka to ten rodzaj deseru, którego nie sposób sobie odmówić. Urzeka w nim miękkie ciasto, wilgotna masa jabłkowa i słodka kruszonka. Taki rarytas, choć kaloryczny, to jednak ma tę zaletę ... , że nie można go zjeść w nadmiarze, bo ...

dawno temu

"Szarlotka z ogryzków", Iwona L. Konieczna, Paweł Tomczyk

... „Szarlotka z ogryzków” to lektura niełatwa formalnie. Nie składa się z rozdziałów, gdzie schludne dialogi przeplatane są poetyckim opisami. To książka składająca się z maili, jakie wymieniają między ... , zakładamy na twarz maskę? Nie sądzę. ...

dawno temu

Ciastka do kawy

... Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie filiżanki małej czarnej, bez dodatku w postaci ciastka. Do kawy pasuje praktycznie każde ciasteczko – zarówno niewielki herbatniczek, jak i ogromna porcja szarlotki z bitą śmietaną. ...

dawno temu

Migdały nie tylko od święta

... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. ... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z ...

dawno temu

Ciasto nie całkiem na słodko - ze szpinakiem, ryżem i boczkiem

... Są wśród nas tacy, którzy nie lubią słodyczy. Trudno w to uwierzyć, ale tak jest! I ani szarlotka, ani czekolada, ani nawet rurki z kremem nie są dla nich siódmym niebem, czy tym bardziej sposobem ... na stres. Ale czy w związku z tym nie należy ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

... Jesień najlepszym sezonem na jabłka Sezon na jabłka trwa w najlepsze i warto wykorzystać do maksimum te zdrowe owoce, pełne przeciwutleniaczy i błonnika. Szarlotka to jedno z popularnych i pysznych ... do miski, dodaj jabłka w ulubionej wersji i ...

dawno temu

Odmiany jabłek

...   Tych owoców nie sposób sobie odmówić. Sprawdzają się w każdej postaci, niezależnie od tego, czy robimy pyszną szarlotkę, dodajemy jako nadzienie do naleśników w postaci smakowitego musu ... Tych owoców nie sposób sobie odmówić. Sprawdzają się ...

dawno temu

Prosty jabłecznik - smaczny jak u mamy

... ciasto. Zagnieć je z podanych składników. 4. Wyłóż ciastem tortownicę i włóż ją do lodówki. 5. A teraz jabłka do szarlotki. Obierz je, zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj ze skórką pomarańczową. 6 ...

dawno temu

Jak nie przytyć zimą?

... Zima nie wpływa pozytywnie na motywację do odchudzania. Zamiast butów treningowych najchętniej włożyłabyś ciepłe kapcie, a w miejsce lekkiej sałatki na talerz nałożyła aromatyczną szarlotkę? Każda ...

dawno temu

Smaczny i zdrowy mus jabłkowy

... również nie studzić musu, przełożyć do słoiczków i zakręcić pokrywki. Wtedy zassą się i dłużej postoją. Mus znakomicie smakuje jako dodatek do tostów, naleśników, ryżu, makarony czy jako dodatek do szarlotki.  ...

dawno temu

Cynamon - sypkie złoto

... go do wypieku szarlotki, czy ciasteczek. Możemy znaleźć w pastach do zębów, czy świecach zapachowych. Nie jest to jednak tylko słodka przyprawa, ale także jeden z najlepszych środków leczniczych. Chroni ...

dawno temu

Dietetyczna mgiełka – rewolucyjna metoda odchudzania?

... się smakiem szarlotki, waty cukrowej czy innych, tradycyjnie bardzo kalorycznych przekąsek, wysysając smaczną mgiełkę z takich kosmicznych urządzeń? Jak wam się podoba taki pomysł? ... się smakiem szarlotki, waty cukrowej czy innych, tradycyjnie ...

dawno temu

Powiązane Tematy