Dzieciństwo, początek i smak jesieni, piękny zapach w kuchni... Któż nie rozpozna bezbłędnie jej zapachu wchodząc do domu. Wykwintna z bitą śmietaną, dla łakomczuchów jeszcze ciepła, prosto z blachy. Jeśli mamy w perspektywie kilka wolnych dni, pokuśmy się o zrobienie pysznego, domowego ciasta.
Składniki:
- 30 dkg mąki,
- 20 dkg schłodzonego masła (margaryny),
- 10 dkg drobnego cukru,
- cukier waniliowy (ew. kawałeczek laski wanilii),
- 1 żółtko plus łyżka śmietany,
- 1 kg jabłek (antonówki najlepsze; jeśli inne to upewnijmy się, że są kwaśne, bo takie są wskazane).
Jak przyrządzić?
1) Przesianą mąkę siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt kruche i nie chce się gładko zagnieść, to dorzucamy łyżkę śmietany.
2) Formujemy w dosyć gruby wałek i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
3) Formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większym kawałkiem wyklejamy dno formy. Pozostałą część chowamy do lodówki.
4) Jak wyklejać ciastem: najprościej pokroić ciasto w plasterki ok. 0,7 cm i układać je na formie łącząc brzegi dotykających do siebie plasterków, lekko rozpłaszczając i uciskając zachodzące na siebie brzegi. Oczywiście pamiętamy o wyrobieniu kołnierza ciasta na wys. co najmniej 3 cm. Teraz tylko nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. (Ciasto po wyjęciu musi być suche i tylko lekko zarumienione).
5) Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyjęty z piekarnika spód ciasta wykładamy utarte jabłka, odciskając je energicznie z soku. Robi to wrażenie, że pozostaje "samo suche", ale to pozorne.
6) Teraz należy resztą ciasta wykleić wierzch - starając się połączyć z brzegiem (kołnierzem) upieczonego spodu. Przy tej czynności nie musimy już tak starannie sklejać poszczególnych plasterków ciasta. Szparki te zastępują nakłuwanie widelcem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st.C.
7) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie cukrem pudrem. Po ostygnięciu zsuwamy z blachy.
Jak podawać?
Nasza szarlotka zamieni się w wykwintny deser, jeśli podamy do niej bitą śmietanę.Coraz powszechniej jeszcze ciepłe ciasto podaje się z lodami waniliowymi.
Uwagi:
Na starte jabłka można wrzucić trochę usmażonej skórki pomarańczowej.
Ciasto, gdy uda mu się przestać do następnego dnia, stanie się wilgotne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | cała blaszka |
Kaloryczność | całkiem dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |