Szarlotka z lodami
DAMIESA • dawno temu
Chyba niewiele jest osób, które unoszący się z piekarnika zapachszarlotki nie powoduje efektu „cieknącej ślinki”. Ten rodzaj ciasta ze względu na prostotę wykonania był ulubionym specjałem wielu z naszych babć, więc chętnie sięgamy po sprawdzone receptury jego przyrządzanie. Ponadto smakowity zapach szarlotki niejednemu przywodzi na myśl czasy beztroskiego dzieciństwa. Jak ją zrobić?
Przygotuj:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 5 jaj
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek rozpuszczonej w gorącej wodzie
- lody waniliowe
- rodzynki, bakalie lub migdały
- słoik prażonych jabłek (mogą być z cynamonem)
Zasada wykonania jest dziecinnie prosta :
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera.
- Powstała masę przelewamy do żaroodpornego naczynia
- Na wierzch kładziemy jabłka
- Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni, około 50 minut.
- Podajemy z gałka lodów waniliowych
- Całość posypujemy orzechami, migdałami lub bakaliami
Palce lizać!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze