Szarlotka królewska
KAROLINA • dawno temuJuż niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i czym prędzej zastanowić się, w jaki sposób będziemy mogli wykorzystać w kuchni pyszne jabłka. Czas oddać im w pełni zasłużone miejsce w naszej kuchni, które niestety coraz częściej zapełniamy jakimiś egzotycznymi owocami. Trzeba jednak zaznaczyć, że jabłka są i powinny być obecne w każdej zdrowej diecie. Trudno wyobrazić sobie lepsze źródło błonnika i wielu witamin, które pozwalają naszemu organizmowi we właściwy sposób funkcjonować. Co więcej, jabłka często są dostępne na wyciągnięcie ręki, a różnorodność gatunków sprawia, że są one doskonałym owocem dla osób o nawet najbardziej odmiennych upodobaniach kulinarnych. Nie trać zatem tej niezwykłej okazji i już teraz zobacz, jakie dania możesz przygotować, wykorzystując do tego celu właśnie jabłka. W artykule znajdziesz także recepturę doskonale wszystkim znanego ciasta w trochę odmienionej formie, jakim jest szarlotka po królewsku.
Potrawy z jabłkami
Jak już zostało to zaznaczone, jabłka w kuchni posiadają bardzo szerokie zastosowanie. Masz co do tego jakiekolwiek wątpliwości? Potrawy z jabłkami to nie tylko słodkie desery w postaci musu albo sorbetu jabłkowego, smażonych jabłek albo jabłecznika. Przecież te zdrowe i pełne witamin owoce dodajemy także do pieczonej kaczki albo kurczaka. Co więcej, nierzadkie jest również ich wykorzystanie w trakcie przyrządzania sałatek jarzynowych albo surówki z selera. W zależności od tego, po jaki gatunek omawianego owocu sięgniemy, możemy sprawić, by nasza potrawa nabrała bardziej wytrawnego, słodkiego albo kwaskowatego smaku. Wspomnieć tu trzeba także o occie jabłkowym, którego właściwości trudno jest przecenić. Trzeba również powiedzieć, że obok licznej i niewątpliwie smacznej grupy dań z jabłkami owoce te stanowią świetną przekąskę dostępną nam przez niemalże okrągły rok. Jabłka są nie tylko bardzo atrakcyjnym w smaku, lecz również dość trwałym owocem. Zapoznaj się z poniższym przepisem na szarlotkę królewską, a będziesz mogła zrobić ją w każdej chwili, gdy najdzie cię taka ochota. To wspaniałe ciasto jabłecznik na pewno zadowoli twoje wymagające podniebienie.
Przepis na szarlotkę królewską
Do przygotowania szarlotki po królewsku będziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 kg jabłek,
- ½ cytryny,
- 4 szklanki mąki,
- 1½ szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1½ kostki margaryny,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- galaretka cytrynowa.
Sposób przygotowania:
Jabłka należy obrać i pokroić na niewielkie kawałki, uprzednio pozbywszy się gniazd z nasionami. Następnie smażymy je wraz z dodatkiem soku z cytryny i w razie konieczności cukru. Kiedy owoce będą już miękkie, po ostygnięciu dodajemy do nich tężejącą galaretkę. Mąkę oraz 1 szklankę cukru i sodę oczyszczoną przesiewamy i dodajemy do nich miękką margarynę, a także 5 żółtek. Ze składników tych wyrabiamy dokładnie ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie z nich wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka. Kolejną warstwę będzie stanowiła piana z białek ubita z dodatkiem 1 szklanki cukru i szczypty soli. Teraz wystarczy tylko ostatni kawałek ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch wypieku. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około godzinę.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze