Słodkie chwile z malinami
DAMIESA • dawno temuOwoce oczywiście najlepiej smakują i są najzdrowsze w czystej formie. Dla tych jednak, którzy pragną delektować się nimi na sto różnych sposobów jest ten artykuł . Przedstawię w nim tylko kilka propozycji na wykorzystanie malin,bo pomysły można by mnożyć.
Sernik– zarówno w tym tradycyjnym, jak i tym „na zimno” warto górną warstwę zrobić w postaci galaretki z malinami. W tym przypadku możemy zrezygnować z dodawania owoców do masy serowej.
Smoothie – maliny miksujemy z jogurtem naturalnym (bądź zimnym mlekiem), bananami i kostkami lodu. Dla urozmaicenia można też dodać gałkę lodów śmietankowych. Cukier puder zaś sprawi, że smoothie będzie bardziej spieniony. Podajemy w wysokich szklankach z kilkoma listkami mięty.
Kilkuwarstwowy deser – aby stworzyć takie dzieło jak to przedstawione na zdjęciu wystarczy zmiksować owoce i dodawać je pięterkami na zmianę z bitą śmietaną i powłoką z orzeszków oraz rodzynek.
Naleśniki – podstawą jest tutaj oczywiście pyszne ciasto, jednak my skupimy się na nadzieniu. W tym celu połączymy rozgniecione widelcem maliny z twarożkiem, i całość wymieszamy z cukrem. Inną opcją jest wymieszanie masy ze zmieloną gorzką czekoladą lub ekstraktem z wanilii. Po zawinięciu naleśników dekorujemy je bitą śmietaną, ciekłą białą czekoladą lub po prostu cukrem pudrem i dodajemy na wierzch kilka malin (pasować też będą brzoskwinie i banany).
Babeczki – nie ma tu znaczenia jakie nadzienie damy do środka ciastka. Może to być więc mus czekoladowy, czy miękka pianka w smaku wanilii. Dodane do całości maliny wprowadzą do całości owocowy akcent, który sprawi, że deser nie będzie zbyt mdły.
Czekolada z malinami– takie połączenie podobnie jak w zestawieniu „czekolada-truskawki” to duet doskonały. Można więc tym pysznym owocem udekorować piernik, murzynka, czy torcik czekoladowy.
Konfitura– recept na jej przyrządzenie jest wiele. Można więc smażyć owoce na patelni, a następnie połączyć je z cukrem, dodać maliny do wrzącego syropu wytworzonego z cukru i wody, czy połączyć je z cukrem żelującym podczas gotowania w rondlu. Jeśli zaś chodzi o ten przyjemniejszy etap, czyli degustację, taka konfitura świetnie będzie pasować do naleśników, wszelkiego rodzaju ciast, mięs, a nawet jako dodatek do herbaty, czy wina!
Ciasto– może być w wersji jogurtowej, w formie bezy, pianki, na kruchym cieście francuskim, czy w duecie z czekoladowym lub orzechowym akcentem dla przełamania smaku. Kreatywność w tej sferze nie zna granic!
Lody – mix smaków – dowolny. Do dekoracji można użyć pistacje, bakalie i rodzynki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze