Naleśniki z jabłkami - palce lizać!
PATRYCJA • dawno temuJeśli nie chcesz usłyszeć na dzień dobry "znowu kanapki?" przygotuj na śniadanie dla dziecka miłą odmianę. Naleśniki z jabłkami i cynamonemto znakomita potrawa na początek dnia. Pożywne i smaczne placki naleśnikowe znikną z talerza nim zdążysz się odwrócić.
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- mąka,
- olej.
Nadzienie:
- dwa średniej wielkości jabłka (średnio słodkie),
- cynamon.
Sposób przyrządzenia
Do głębokiego garnka wbij jaja, posyp je szczyptą soli i dokładnie roztrzep. Wlej mleko i wodę. Zamieszaj. Ubijając dodawaj po trosze mąki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być średnio gęste. Na koniec dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Usmaż naleśniki i wyłóż na talerzu.
Nadzienie: jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Wrzuć na małą patelnię i przysmaż. Po 5 minutach posyp jabłka cynamonem, wymieszaj i zdejmij z ognia. Tak przygotowanym farszem przekładaj naleśniki
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze