Zapiekanka z mięsa mielonego - jak ją przygotować?
OLIWKA . • dawno temuA może zaczniesz tydzień od dania mięsnego? Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego brzmi może niezbyt wyszukanie, ale za to smakuje znakomicie. Można ją podać z sosem pieczarkowym, choć niektórzy, zwłaszcza dzieci, polewają ją często ketchupem. A jak ty ją przyrządzisz?
Przygotuj:
- 1 szklankę kaszy gryczanej
- pół kilograma mięsa mielonego
- ¼ główki kapusty
- 3 ząbki czosnku
- cebulę
- marchewkę
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Krok 1
Ugotuj kaszę gryczaną tak, by była sypka.
Krok 2
Poszatkuj kapustę (usuń wcześniej twarde liście), zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach, pokrój cebulę w kostkę i rozgnieć czosnek.
Krok 3
Podsmaż wszystkie warzywa na rozgrzanym oleju.
Krok 4
Odsącz tłuszcz i przełóż warzywa do zapiekanki z kaszy gryczanej. Dopraw ją solą i pieprzem.
Krok 5
Na samym końcu dodaj mięso, 2 łyżki oleju i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6
Zapiekanka z mięsa mielonego jest prawie gotowa. Przełóż ją teraz do żaroodpornego naczynia i zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem zdejmij przykrycie.
Krok 7
Zapiekanka z mięsa mielonego i kaszy już zrobiona. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze