Zapiekanka z łososiem
OLIWKA . • dawno temuZapiekanka z łososiem to doskonałe danie na romantyczny wieczór. Potrawa jest pyszna, delikatna, aromatyczna, oryginalna. Warto też pamiętać, że łosoś jest bardzo zdrowy i na pewno lepiej nakarmić ukochanego rybą niż pizzą. Przekonaj się jakie ciekawe i fascynujące może być gotowanie.
Przygotuj:
- 1 filet z łososia (60 dag)
- 50 dag liści szpinaku
- 40 dag ziemniaków
- 1 cebulę
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżkę musztardy
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 żółtka
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (36%)
- 1 łyżkę musztardy
- masło do formy
1. Najpierw posiekaj grubo szpinak. Następnie zetrzyj ziemniaki na tarce do mizerii. Gotuj je 5 minut w osolonym wrzątku, a później przełóż na sitko, polej zimną wodą i osącz. W ten sposób je zahartujesz.
2. Za chwilę powstanie zapiekanka z łososiem i ziemniakami, ale jeszcze kilka czynności przed tobą. Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij. Dodaj szpinak i duś 2 minuty.
3. Pora włączyć piekarnik. Ustaw pokrętło na 200 stopni.
4. Posiekany koperek wymieszaj ze śmietaną, musztardą i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Powstał właśnie sos śmietanowo-koperkowy.
5. Pozostało ci tylko wysmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim szpinak, później łososia posypanego solą oraz pieprzem, ziemniaki i na końcu sos.
6. Piecz zapiekankę rybną pół godziny. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze