Pomysł na dietetycznego łososia
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuKoniec grudnia był sezonem obfitującym w kaloryczne, ciężkie potrawy, dlatego w styczniu sprawisz żołądkowi ogromną przyjemność, modyfikując dietę. Jednym z produktów, których nie powinno zabraknąć w noworocznym jadłospisie jest łosoś. Jest on lekkostrawny i niskokaloryczny, a do tego sycący. Z czym najlepiej przyrządzić łososia?
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem, polany sosem tartare, jest doskonałym pomysłem na lekkostrawny obiad. Aby go przyrządzić, przygotuj:
- 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego,
- 2 filety z łososia bez skóry,
- 250 g szpinaku,
- 2 łyżki śmietany crème fraîche,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczkę kaparów,
- 2 łyżki posiekanej pietruszki,
- kilka kawałków cytryny do przybrania.
Rozgrzej olej na patelni, przypraw łososia z obu stron, a następnie smaż przez 4 minuty z każdej strony, dopóki nie nabierze złotej barwy. Odstaw na bok. Ułóż liście szpinaku na gorącej patelni, dopraw do smaku, przykryj i smaż przez ok. 1 minutę, dopóki nie zmiękną. Nałóż szpinak na talerze, a następnie przykryj łososiem. Delikatnie podgrzewaj crème fraîche na patelni z sokiem z cytryny, kaparami i pietruszką, a następnie dopraw do smaku. Postaraj się nie doprowadzić mikstury do wrzenia. Łyżką nałóż sos na rybę i podawaj z kawałkami cytryny.
Łosoś ze szparagami
Łosoś z pieczonymi szparagami, bazylią i pomidorkami koktajlowymi to kolejna propozycja dla pań starających się zadbać o szczupłą sylwetkę. Jest to prosta potrawa, którą można stworzyć w jednym naczyniu. Aby ją przyrządzić, przygotuj:
- 400 g przepołowionych ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 8 przepołowionych szparagów,
- 2 garści pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżkę octu balsamicznego,
- 2 filety z łososia o wadze ok. 140 g,
- garść liści bazylii.
Rozgrzej piekarnik do ok. 220°C. Umieść ziemniaki i 1 łyżkę oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym, a następnie piecz przez 20 minut. Dorzuć szparagi i piecz przez kolejne 15 minut. Wrzuć pomidorki koktajlowe i wlej ocet. Umieść łososia pomiędzy warzywami. Polej pozostałą oliwą z oliwek i włóż do piekarnika na 10–15 minut. Na koniec posyp liśćmi bazylii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze