Kurczak z jabłkami i żurawiną, czyli idealny obiad na chłodne dni
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNic nie rozgrzeje cię tak skutecznie, jak aromatyczna żurawina i smakowite jabłka. Oba produkty doskonale komponują się z lekkim kurczakiem, który pozostawi cię sytą i usatysfakcjonowaną, a nie ociężałą. Przygotuj zdrowe i pożywne danie, idealne na chłodne, jesienne oraz mroźne, zimowe dni.
Składniki jabłkowo-żurawinowego kurczaka
Dlaczego warto przyrządzić kurczaka z jabłkami i żurawiną? Ponieważ w daniu tym znaleźć można… jabłka i żurawinę! Pierwszy z tych składników jest źródłem witamin C i PP oraz witamin z grupy B. Zawiera także błonnik, pektynę, kwasy organiczne, potas, krzem, magnez, żelazo i wapń. Surowe jabłka są sprawdzonym sposobem na zaparcia, a do tego wspomagają pracę mięśni, nerek i serca. Jeżeli chodzi o żurawinę, dostarcza ona witamin A, B1, B2, magnezu, wapnia, potasu, sodu i żelaza. Jest także bogata w błonnik i węglowodany. Sok z żurawiny stosowany jest w walce z próchnicą, chorobami dziąseł, anemią oraz wysokim cholesterolem. Co więcej, pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych i chorobom nerek.
Kurczak z jabłkiem i żurawiną to świetny pomysł na obiad rodzinny, który przygotować możesz w ok. 20 minut. Aby przyrządzić danie dla 4 osób, potrzebować będziesz:
- ok. 450 g piersi z kurczaka, podzielonej na duże części,
- ¾ łyżeczki suszonego tymianku, rozdrobnionego,
- ¾ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 chrupkich jabłek, pokrojonych na cienkie paski,
- 1 dużej cebuli, posiekanej,
- ¾ szklanki cydru lub soku jabłkowego,
- 1 szklanki żurawiny, świeżej lub mrożonej,
- 1 łyżki mąki uniwersalnej.
Danie najlepiej podawać z dzikim ryżem i brukselką, upewnij się więc, że nie zabraknie ich w twojej kuchni.
Przygotowanie jabłkowo-żurawinowego kurczaka
Obie strony kurczaka posyp ¼ łyżeczki tymianku, soli i pieprzu. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na głębokiej patelni. Następnie umieść na niej kurczaka. Gotuj, mieszając, dopóki lekko nie zbrązowieje z każdej strony (maksymalnie 3–4 minuty). Przenieś na czysty talerz. Ponownie wlej 1 łyżkę oleju na patelnię, a następnie dodaj jabłka, cebulę, 2 łyżki cydru (lub soku), resztę tymianku i soli. Dokładnie połącz składniki. Gotuj, często mieszając, dopóki jabłka i cebula nie zmiękną (3–4 minuty). Dodaj żurawinę i posyp mąką zawartość patelni. Gotuj, mieszając przez 1 minutę. Ponownie umieść kurczaka na patelni i wlej resztę cydru (lub soku). Przykryj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje – ok. 3 minuty. Aromatyczne danie serwuj z dzikim ryżem i pieczonymi kiełkami brukselki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze