Kurczak z jabłkami - pomysł na świąteczny obiad
OLIWKA . • dawno temu • 5 komentarzyMasz już pomysł na obiad, który przygotujesz w świąteczną niedzielę? Musi to być coś wyjątkowego, pysznego i oryginalnego, coś, czego twoja rodzina nie jada codziennie. Wszystkie te wskazówki wskazują na jedno – na kurczaka z jabłkami. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zniewala.
Przygotuj:
- kurczaka,
- 60 dag jabłek,
- cytrynę,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczkę suszonej mięty,
- kostkę bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- liście melisy do dekoracji.
1. Najpierw smażenie kurczaka. Umyj go, oczyść, pokrój na porcje i zarumień na rozgrzanym oleju.
2. A teraz mała zamiana. Przełóż mięso do rondla, dopraw je miętą, solą, pieprzem i podlej szklanką wody z rozpuszczoną w niej kostką bulionową. Duszenie kurczaka powinno trwać około pół godziny.
3. Przyszedł czas na dodatki do kurczaka z jabłkami. Umyj cytrynę, osusz ją i cienko obierz. Pokrój skórkę, tworząc cieniutki makaronik. Z obranych jabłek stwórz cząstki, usuwając oczywiście gniazda nasienne i skrop je sokiem z cytryny.
4. Smażenie jabłek powinno się odbywać na rozgrzanym maśle. Posyp owoce skórką cytrynową, solą i pieprzem.
5. Obłóż kurczaka owocami i duś pyszną świąteczną potrawę jeszcze 20 minut.
6. Kurczak z jabłkami już gotowy. Udekoruj go listkami melisy. Smacznego!
7. A może chcesz jeszcze bardziej zaskoczyć rodzinę i przygotujesz gęsinę. To dopiero będzie pyszna niespodzianka. Poznaj doskonałe przepisy na smacznages.jejkuchnia.pl
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze