Artykuł sponsorowany
Sushi wydaje się być daniem trudnym do wykonania. Okazuje się jednak, że większość z nas jest w stanie samodzielnie przyrządzić na przykład sushi California maki. Ważne jest zakupienie dobrej jakości ryby, przyrządzenie ryżu tak, by nie był ani twardy, ani rozgotowany, a także… umiejętne zawinięcie całości. Każdy z tych kroków wymaga odrobiny doświadczenia, ale jest osiągalny dla wszystkich.
Składniki:
Zaprawa:
- 6 łyżek octu ryżowego,
- 3 płaskie łyżki cukru,
- łyżeczka soli.
Farsz:
- ogórek lub awokado,
- 2 łyżki sezamu,
- odrobina wasabi,
- 2 łyżki serka śmietankowego, np. Philadelphia,
- kawałek łososia surowego lub wędzonego na gorąco.
Do podania:
- kilka łyżek sosu sojowego,
- imbir w zalewie,
- łyżeczka wasabi.
Ryż do sushi możesz przygotować wcześniej. Opłucz go dwa razy, zalej wodą i pozostaw na 30 minut. Odcedź i zalej wodą tak, by sięgała 2 cm wyżej niż ryż. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj przez 3 minuty. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Następnie odstaw i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Składniki zaprawy wymieszaj dokładnie. Ryż przełóż do szerokiej miski, skrop zaprawą i delikatnie wymieszaj, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Przygotuj składniki farszu: ogórek lub awokado obierz i pokrój w długie słupki grubości około 4 mm. Łososia pokrój w paski trochę grubsze niż słupki ogórka.
Na macie bambusowej do zwijania sushi ułóż jeden płat z alg. Na nim rozłóż warstwę ryżu grubości około 6 mm, pozostawiając pasek szerokości 2 cm na jednym brzegu płatu. Ryż jest dość kleisty, więc wygodnie jest rozprowadzać go dłońmi zwilżonymi wcześniej w letniej wodzie. Nie ugniataj ryżu, a jedynie wyrównaj powierzchnię. Na czubek noża nabierz wasabi i przejedź nim przez środek rozłożonego ryżu (można to zrobić palcami). Na pasku wasabi rozłóż łyżkę serka, na tym połóż pasek łososia, ogórka i posyp płaską łyżeczkę sezamu. Przy pomocy maty bambusowej zwiń sushi tak, by mata pozostała na wierzchu, a oba końce ryżu połączyły się. Połóż powstałą roladkę złączeniem do dołu i pokrój ją na plastry grubości 1,5 cm.
Kawałki sushi ułóż na talerzu. Podawaj z imbirem z zalewy, wasabi i sosem sojowym w miseczce.
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze