Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?
OLIWKA . • dawno temuFasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na smaczne przetwory. Dzięki słoiczkom z takim daniem nawet w środku zimy będziesz mogła poczuć się jak w sierpniu. Pewnie masz już swoje wypróbowane przepisy na przetwory, ale przecież warto spróbować czegoś nowego. Nie musisz przecież przygotowywać od razu całych ton jedzenia, zacznij od jedenastu słoiczków.
Przygotuj:
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 40 dag cebuli
- 40 dag marchewki
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 2 szklanki oleju
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki octu 10 %
- 2 liście laurowe
- pieprz
Krok 1
Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półtalarki. Marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
Krok 2
Warzywa przełóż na rozgrzany olej i duś przez kwadrans. Po tym czasie dodaj do nich przecier pomidorowy, ocet, liście laurowe, dopraw pieprzem, solą oraz cukrem i wszystko wymieszaj.
Krok 3
Teraz pora na fasolkę szparagową. Umyj ją, odetnij końcówki, przekrój na pół i zalej wodą. Następnie dodaj szczyptę soli i cukru.
Krok 4
Gotuj fasolkę przez 10 minut, a następnie odcedź i przełóż do zalewy. Duś wszystko 15 minut.
Krok 5
Przetwory zazwyczaj wkłada się do słoiczków. Podobnie będzie z fasolka szparagową w sosie pomidorowym. Kiedy jeszcze będzie gorąca, przełóż ją do słoików i mocno zakręć.
Krok 6
Pasteryzuj sałatkę z fasolki 20 minut. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze