Shoarma 4 razy pyszniejsza
OLIWKA . • dawno temuShoarma – właściwie tyle by wystarczyło, by pomyśleć o pysznym daniu. A co się stanie, jeśli dołożymy do niej dwa różne sosy i dwa rodzaje surówek? To prawdzie szaleństwo smaku. Ale to wcale nie koniec, dodajmy jeszcze świeżutkie frytki. Ummm… czy ktoś mógłby się oprzeć takiemu daniu? Zrób shoarmę lepszą niż w restauracji.
Przygotuj:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do grosa
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- olej
Do surówki numer 1:
- puszkę ananasa
- 4 marchewki
Do surówki numer 2:
- 2 świeże ogórki
- 2 pomidory
- 1 czerwoną paprykę
- sałatę lodową
- cebulę
- 1 sos sałatkowy grecki
Do sosu do mięsa:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany 12%
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczkę sosu tzatziki (z torebki)
Do sosu do frytek:
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżkę majonezu
Krok 1
Shoarmę zacznij od przygotowania mięsa. Pokrój piersi z kurczaka w kostkę i podsmaż razem z przyprawą do grosa, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi.
Krok 2
Shoarma drobiowa świetnie smakuje z surówkami. Pierwsza z ich jest banalnie prosta. Wystarczy, że zetrzesz marchewkę na tarce o grubych oczkach, a ananasa pokroisz w kostkę. Wszystko wymieszaj, łącząc syropem z ananasa.
Krok 3
Surówka z ananasa już gotowa, a teraz surówka warzywna. Wystarczy, że pokroisz wszystkie składniki i wymieszasz je z oliwą i sosem sałatkowym.
Krok 4
Shoarma, ach ta pyszna shoarma… oczywiście nie smakowałaby tak dobrze bez pysznych sosów. Aby przyrządzić sos do mięsa, wystarczy zmieszać śmietanę, majonez, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i sos tzatziki.
Krok 5
Sos d frytek przyrządza się równie łatwo. Polega to po prostu na zmieszaniu składników.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze