Składniki:
0,7 kg karczku bez kości, przyprawa Knorr Delikat czerwony, olej, czosnek granulowany. Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku, śmietana, sól.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w cienkie paski 5-centymetrowe, zasypujemy całym opakowaniem przyprawy Delikat, 1 płaską łyżeczką czosnku granulowanego i 2 łyżkami oleju. Wszystko mieszamy i pozostawiamy w lodówce na 1 godzinę, można dłużej. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wkładamy mięso i smażymy je pod przykryciem ok. 15-20 min, aż puści wodę. Przez cały czas należy je mieszać, aby się nie przypaliło. Kiedy mięso będzie miękkie, należy zdjąć pokrywkę, aby się przyrumieniło.
Jak podawać?
Z frytkami i sosem czosnkowym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | RACZEK |