Składniki:
Resztki z niedzielnej pieczeni wołowej, 2 żółtka, 100 ml śmietany, (w wariancie II zamiast żółtek i śmietany przygotowujemy zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki), grzanki z białego pieczywa pokrojone w kostkę, 2 liście laurowe, sól, pieprz, łyżka świeżej pietruszki bądź szczypiorku.
Jak przyrządzić?
Wariant IZagotować 1 litr wody, dodać liście laurowe. Posiekane drobno resztki pieczeni wrzucić do wody. Zagotować doprawić pieprzem i solą. Żółtka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Zaciągnąć zupę. Zagotować i wyłączyć.Wariant IIZagotować 1 litr wody, dodać liście laurowe. Posiekane drobno resztki pieczeni wrzucić do wody. Zagotować doprawić pieprzem i solą. Przygotować zasmażkę. Zaciągnąć Zupę. Zagotować i wyłączyć.
Potrzebne przybory:
Garnek, deska do krojenia, ostry nóż, łyżka do mieszania, patelnia do przygotowania grzanek.
Jak podawać?
W kamionkowych miseczkach rozłożyć grzanki i zalać zupą. Poprószyć świeżą pietruszką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Autor | Jose Da Gamba & Sobelbaum |