Składniki:
- 1,5 szklanki kuskus,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zolta lub zielona papryka,
- 20 dkg wedliny ( najlepiej szynka gotowana),
- 1 por ( część biała ),
- 20 dkg sera żółtego ( np. gouda ),
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 duży majonez,
- 1 mała śmietana,
- 1 łyżeczka masła,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Białą część pora kroimy drobno i wrzucamy do naczynia w którym ma być przygotowana sałatka, nasalamy i odstawiamy.
Kaszę Kuskus wsypujemy do odrebnego naczynia, solimy, dodajemy łyżeczkę masła, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy.
Paprykę, ser, wędlinę kroimy w kostkę. Gdy Kuskus jest juz miękki wysypujemy do większego płytkiego naczynia aby ostygł. Gdy nasolony por jest juz miękki wsypujemy pokrojone składniki, Kuskus i kukurydzę.
Majonez mieszamy w osobnym naczyniu z trzema łyżkami śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki i wszystko mieszamy. Sałatka jest najlepsza po godzinie od jej sporządzenia.
Uwagi:
Życzę SMACZNEGO !!! Myślę, że nadaje się ona na każdą okazję.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Niki |