Składniki:
- 50 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 25 dag masła /profani z Krakówka i Szkocji mogą użyć margarynę/,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- aromat migdałowy do ciasta,
- 3-4 łyżki bardzo dobrych powideł.
Jak przyrządzić?
BARDZO PROSTY: /składniki o jednakowej temperaturze/
Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, w zrobiony pośrodku dołek wbijamy umyte jajka, dodajemy wiórki masła /ja... ścieram masło na dużych oczkach tarki do jarzyn/, posypujemy cukrem i dodajemy aromat. Wygniatamy dokładnie ciasto. Po przekrojeniu na połowę dobrze wykonane ciasto ma strukturę lekko porowatą z wyrażni widocznymi kryształami cukru. Obie połówki w osobnych woreczkach foliowych wędrują na ok. 30 min do lodówki ew. zamrażarki. Blachę np 40x25 cm wkładamy papierem do pieczenia ciast natłuszczonym margaryną. Pierwszą część wyjętego z lodówki ciasta wygniatamy na blasze tworząc spód /w przypadku użycia zamrażarki: ciasto ścieramy na dużych oczkach tarki do jarzyn/. Na tak przygotowanym spodzie cienką warstwą rozsmarowujemy 3-4 łyżki dobrych powideł /osobiście wyłączam czarną porzeczkę i jeżyny/... na to "naskubujemy" /lubścieramy na tarce/ drugą część wyjętego z lodówki /zamrażarki/ ciasta. WKŁADAMY DO DOBRZE NAGRZANEGO PIEKARNIKA I PIECZEMY W TEMP 175-180 st. C.
Jak podawać?
PODAWAĆ WYŁĄCZNIE WROGOM NIE PRZEKAZUJĄC PRZEPISU - PADNĄ Z ZAZDROŚCI !!! PAŁUKI - ukochana przepiękna kraina w pn-wsch części Wielkopolski, kraina cudownych jezior i mieszkańców.
Uwagi:
W piekarniku gazowym ok 25-30 min. - kolor ciemnozłocisty. Piekarnik eletr. 30-40 min... po 20 min można sprawdzać kolor okiem a ciasto zaostrzonym patyczkiem.TAKI PLACEK NADAJE SIĘ PO OSTUDZENIU DO SPOŻYCIA.... ostatni jadłem po trzech tygodniach.Uuuffff !!! - więcej pisania niż pracy przy tym placku!!! Smakoszy ciekawych inny moich dokonań zapraszam do wymiany poglądów i przepisów /adres poczty jw/... a pozostałym... smacznego !!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | trucizna |