Składniki:
- paczka kleiku ryżowego (Nestle, Bobovita),
- kostka margaryny,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 6 łyżeczek kokosu,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- dżem lub powidła.
Jak przyrządzić?
Z podanych salników poprostu zagnieść ciasto, z którego formować kulki. W nich robić dść głebokie dziurki (palcem)i układac na wysmarowanej tłyszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec w temperaturze ok. 170 -180 stopni, do momentu, kiedy będą złociste (jest to zazwyczaj ok. 20 minut przy pieczeniu z włączoną funkcją termoobiegu - ponoć piecze się szybiej :P )
Po upieczeniu do jeszcze gorących nakładać łyżeczką w diurki dżem lub powidła.
Uwagi:
Jeśli ktoś woli, żeby ciasteczka były bardziej kokosowe, należy zmniejszyc troszeczkę ilośc kleiku, a dac więcej kokosu (ja na przykład daję całą paczkę wiórek,czyli 10 dag).
Jeśli dżem jest za rzadki, można go np. połączyć z dowolną galaretką rozrobioną w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu - wtedy na pewno dżem nam nie "wypadnie" z ciasteczek (ale to sie mi jesczce nie zdarzyło).
Idealne dla dzieci; u mnie w domu znikają w tempie zastraszającym... :P :D
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | KASIA |