Składniki:
1. golonka2. duża cebula3. 1/2 szklanki sosu sojowego (może być sojowo grzybowy)4. dwie czubate łyżeczki imbiru5. łyżka smalcu6. 5 łyżek cukru
Jak przyrządzić?
Golonko opłukać, zalać zimną wodą (po same brzegi), gotować. W pierwszym etapie gotowania zebrać z powierzchni pianę - (wyrzucić!).Do garnka dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, łyżkę smalcu, 1/2 szklanki sosu sojowego, 5 łyżek cukru, imbir. Gotować ok.3 godzin. W pierwszej godzinie pod przykryciem, w następnych gotować przerzucając golonko od czasu do czasu tak żeby sos prawie całkowicie odparował. Przy samym końcu gotowania, golonko powinno być miękkie, zaś sosu powinno zostać niewiele. Powinien się wytworzyć gęsty, ciemno - czerwony sos (syrop). Podawać poporcjowane polane sosem. dodatki: chleb, chrzan, musztarda i koniecznie dużo piwa !
Uwagi:
Potrawa jest niesłychanie sycąca ale za to bardzo smaczna. Nie polecam kethupu - zabija smak sosu, który jest podstawą tej potrawy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | jarek |