Składniki:
fasolka biała (jaś) 750 g, boczek wędzony 400 g, wędzone żeberka 200 g, kiełbasa (podwawelska jest OK) jedna laska, 2 marchewki, jedna cebula, 2 spore ziemniaki, 2 puszki pomidorów lub 250 g koncentratu (dobrego), łyżka oliwy, przyprawy: szczypta majeranku, maggi, szczypta chili, pieprz czarny, sól, jedna kostka bulionu grzybowego.
Jak przyrządzić?
Fasolę namaczamy (najlepiej dzień wcześniej w dużym garnku) min. 3-4 godziny.Potem zaczynamy ją gotować razem z całym kawałkiem boczku i całymi żeberkami, ziemniakami, marchewką i cebulą. Kiedy warzywa będą już bardzo miękkie, „wyławiamy” je i odstawiamy na bok, potem gotujemy fasolę jeszcze pół godziny (do miękkości). Odławiamy boczek i żeberka, 3-4 spore garście fasoli. Odłowioną fasolę dodajemy do warzyw (ziemniaków, cebuli, marchwi) i wszystko razem miksujemy lub ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy trochę wody z gotującej się fasoli, mieszamy ze zmiksowanymi warzywami (i częścią fasoli), następnie łączymy wszystko razem w dużym garnku i gotujemy 20 minut. Pomidory z puszki lub koncentrat delikatnie na patelni przysmażamy na oliwie (będzie zdecydowanie smaczniejszy) i dodajemy do gotującej się na małym ogniu fasoli. Na tej samej patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Kroimy na kawałeczki boczek i oddzielamy mięso od żeberek (kroimy na kawałki) i dodajemy wszystko do garnka. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem, chili (uważać, aby nie przesadzić). Rozpuszczamy kostkę bulionu grzybowego w szklance wrzątku i dolewamy do garnka. Jeszcze 10 minut gotowania. W trakcie dobieramy ostrość i solimy (wedle własnego gustu) i gotowe! Smacznego!
Potrzebne przybory:
spory garnek, ewentualnie mikser
Jak podawać?
Najlepsza ze świeżym, białym pieczywem.
Uwagi:
Warzywa i zmiksowana (rozgnieciona) fasola zapewnią gęstość potrawie. Jeżeli jest ona za rzadka, to zmiksować więcej fasoli.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | pełny garnek |
Autor | Siwy |