Składniki:
400 g mielonego mięsa, ząbek czosnku, jajko, łyżka bułki tartej, 4 duże pory, 5 szklanek bulionu warzywnego (z kostki), listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szklanka śmietany, po łyżce masła i oleju, łyżka mąki (niekoniecznie), sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Pory oczyścić, umyć. Pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju z rozgrzanym masłem. Zalać gorącym bulionem. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 30 minut.Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem i połową posiekanej natki. Doprawić solą, pieprzem. Z masy mięsnej uformować niewielkie kulki. Wrzucić je do zupy w połowie gotowania.Mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać do zupy. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę posypać resztą natki. Rozlać na talerze.
Uwagi:
Zamiast mąki ze śmietaną do zagęszczenia zupy używam kaszy manny. Też bardzo dobre.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Carolla |