Składniki:
2 płaty mrożonego ciasta francuskiego,
1 jajko,
800 g różnych grzybów (np. borowiki, kurki),
2 pory,
6 łyżek śmietanki 36%,
1 łyżka mąki ryżowej,
4 łyżeczki porto,
60 g masła,
3 łyżki oliwy,
4 łyżki mąki,
sól i pieprz do smaku,
papier pergaminowy
Jak przyrządzić?
Umyj pory i drobno je pokrój. Rozpuść masło na patelni i wrzuć pory. Posól odrobinę i smaż na małym ogniu, aż staną się szkliste. Posiekaj drobno grzyby i wrzuć je do drugiego rondla na rozgrzaną oliwę. Od razu posól i smaż około 5 min. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto francuskie z obu stron. Kiedy grzyby puszczą sok, odcedź je na sitku. Zachowaj sok, wlej go z powrotem do rondla, a grzyby przełóż do naczynia z porami. Do soku z grzybów dodaj mąkę ryżową, 4 łyżki śmietany i 4 łyżeczki porto. Trzymaj całość na małym ogniu, mieszając, aż sos się zagęści. Przelej sos do porów i grzybów i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz. Rozbij jajko i oddziel żółtko. Dodaj do niego 1 łyżeczkę wody i wymieszaj pędzelkiem. Z ciasta wykrój okręgi o średnicy ok. 15 cm (Jako wykrojnika użyłem szklanej pokrywki z wystającymi krawędziami). Przełóż farsz na połowę każdego okręgu, zostawiając przy brzegu 1 cm wolnego miejsca na sklejenie. Posmaruj brzegi okręgów wodą i je sklej. Powinny wyglądać jak większe pierogi. Sklejone brzegi przyciśnij widelcem, żeby się lepiej trzymały. Posmaruj każdy kapeć cienką warstwą żółtka i przełóż na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Jeśli masz w piekarniku termoobieg, piecz kapcie w temperaturze 220 stopni przez 25 min (Piekarnik bez termoobiegu rozgrzej do 250 stopni). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo kapcie opadną. Podawaj z sałatą skropioną sosem winegret.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | miziag |