Pierogi ze śliwkami suszonymi - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto na pierogi: mąka, jajko, łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda.
Farsz: śliwki suszone (najlepsze kalifornijskie) wcześniej namoczone lub chwilę pogotowane, by były miękkie

Jak przyrządzić?

Przygotować ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać szklanką krążki, na środku położyć śliwkę i sklejać. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować ok. 7 min.

Potrzebne przybory:

Stolnica, szklanka, wałek do ciasta.

Jak podawać?

Najlepiej smakują polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem. Moja babcia polewała takie pierogi smażoną śmietaną, takimi wiórkami. Ale kto dzisiaj smaży śmietanę :-)

Uwagi:

W niektórych regionach Polski pierogi ze śliwkami suszonymi podawane są jako potrawa wigilijna. W czasach mojego dzieciństwa pierożki te podawane były często w okresie jesienno-zimowym jako drugie danie. Wszak gospodarze wędzili śliwki węgierki w przydomowych wędzarniach i robili z nich zapasy na zimowe dni. Dzisiaj bez trudu możemy kupić sliwki w sklepach i na bazarach. Radzę spróbować, bo smaczne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
AutorViki

Pierogi ze śliwkami suszonymi: Podobne przepisy

Pierogi ze śliwkami suszonymi: wypróbuj również

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Śliwki na zaparcia

...   Zaparcia to dolegliwość, która może prowadzić do poważnych problemów ze strony jelita grubego, takich jak np. hemoroidy, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta bogata w składniki wspomagające perystaltykę jelit. Jednym z kulinarnych ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Suszenie żywności

... żywności. Jedną z nich jest poddawanie jedzenia suszeniu. Jeżeli uwielbiasz suszone pomidory lub nie wyobrażasz sobie świąt bez kompotu z suszonych śliwek, przeczytaj poniższy artykuł. ... żywności. Jedną z nich jest poddawanie jedzenia ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Suszone grzyby

... Suszenie to jeden ze starszych sposobów na przechowywanie żywności. Niestety dziś już coraz mniej uciekamy się do samodzielnego przedłużania terminu przydatności produktów w ten sposób. Oczywiście ... istnieje dość liczne grono warzyw i owoców, ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Przepis na knedle ze śliwkami

... Kto z nas nie rozkoszuje się zerwanymi prosto z drzewa owocami? Lato jest porą roku, która dostarcza nam świeżych malin, porzeczek, truskawek oraz śliwek. Nie trać czasu i już teraz sprawdź nasz ... pomysł na letni obiad. Zobacz, jak w szybki i ...

dawno temu

Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?

... Suszone owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A i B oraz żelazo, wapń i wspomagający trawienie błonnik. Ze względu na znaczne stężenie wymienionych związków, suszone owoce są znakomitym źródłem energii. ... , w wyniku ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... odżywiania. Niestety, lubię rzeczy mączne - makarony, różne rodzaje pierogów, kluski itp. Ciężko jest mi odmówić sobie ulubionych przysmaków. Chciałabym jeść zdrowe i dietetyczne produkty. Czym mogłabym zastąpić te potrawy? ... i zredukować na ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Uwaga na konserwanty! Czy wszystkie suszone owoce są siarkowane?

... Wydawałoby się, że do bakalii nie trzeba nas przekonywać. Zwłaszcza teraz, w zbliżającym się okresie świątecznym zyskują na popularności. Wiele tradycyjnych przepisów nie może obejść się bez suszonych owoców i orzechów. Kupując je należy jednak ...

dawno temu

Powiązane Tematy