Pierogi ze śliwkami suszonymi - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto na pierogi: mąka, jajko, łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda.
Farsz: śliwki suszone (najlepsze kalifornijskie) wcześniej namoczone lub chwilę pogotowane, by były miękkie

Jak przyrządzić?

Przygotować ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać szklanką krążki, na środku położyć śliwkę i sklejać. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować ok. 7 min.

Potrzebne przybory:

Stolnica, szklanka, wałek do ciasta.

Jak podawać?

Najlepiej smakują polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem. Moja babcia polewała takie pierogi smażoną śmietaną, takimi wiórkami. Ale kto dzisiaj smaży śmietanę :-)

Uwagi:

W niektórych regionach Polski pierogi ze śliwkami suszonymi podawane są jako potrawa wigilijna. W czasach mojego dzieciństwa pierożki te podawane były często w okresie jesienno-zimowym jako drugie danie. Wszak gospodarze wędzili śliwki węgierki w przydomowych wędzarniach i robili z nich zapasy na zimowe dni. Dzisiaj bez trudu możemy kupić sliwki w sklepach i na bazarach. Radzę spróbować, bo smaczne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
AutorViki

Pierogi ze śliwkami suszonymi: Podobne przepisy

Pierogi ze śliwkami suszonymi: wypróbuj również

Powiązane Tematy