Składniki:
Ciasto na pierogi: mąka, jajko, łyżka oleju, szczypta soli, ciepła woda.
Farsz: śliwki suszone (najlepsze kalifornijskie) wcześniej namoczone lub chwilę pogotowane, by były miękkie
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać szklanką krążki, na środku położyć śliwkę i sklejać. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować ok. 7 min.
Potrzebne przybory:
Stolnica, szklanka, wałek do ciasta.
Jak podawać?
Najlepiej smakują polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem. Moja babcia polewała takie pierogi smażoną śmietaną, takimi wiórkami. Ale kto dzisiaj smaży śmietanę :-)
Uwagi:
W niektórych regionach Polski pierogi ze śliwkami suszonymi podawane są jako potrawa wigilijna. W czasach mojego dzieciństwa pierożki te podawane były często w okresie jesienno-zimowym jako drugie danie. Wszak gospodarze wędzili śliwki węgierki w przydomowych wędzarniach i robili z nich zapasy na zimowe dni. Dzisiaj bez trudu możemy kupić sliwki w sklepach i na bazarach. Radzę spróbować, bo smaczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Viki |