Składniki:
4 wymoczone filety ze śledzi, 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach, majonez, gęsta śmietana, ogórek kiszony, cebula, papryka czerwona, pieprz, jarzynka, zielenina
Jak przyrządzić?
Ugotowane obrane ziemniaki kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, filety kroimy na dzwonka długości plastra ziemniaka. Kładziemy filety na ziemniakach. Gdy już porcje będą gotowe, mieszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem, jarzynką, można dodać troszkę przyprawy ziołowej. Porcje śledzi na ziemniaku polewamy sosem, na nich układamy cebulkę pokrojoną w piórka, ogórek i paprykę pokrojone w paseczki, listek zieleniny - na każdą porcję. Musi to postać z dwie godziny w lodówce.
Jak podawać?
Na półmisku ułożone na skrawku listka sałaty - jest dekoracyjnie i łatwo nałożyć na swój talerzyk.
Uwagi:
Dekorować każdy potrafi. Można dekorować wszystkim, co pasuje do smaku śledzika, sos musi być gęsty, aby okrywał porcje. Śledzika można użyć także z oleju, tylko dobrze odsączyć.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Tina |