Składniki:
2 piersi z kurczaka, 2 lub 3 sosy Łowicz słodko-kwaśne i jeden do chińskiego, warzywa - mieszanka chińska na patelnię z grzybami,
ryż w torebkach, jeden koncentrat pomidorowy, przyprawy według uznania
Jak przyrządzić?
Piersi pokroić w kosteczkę, smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrobią całkiem białe. Później wlać do garnka lub woka wszystkie sosy i podgotować. Gdy się podgotuje, dodać piersi usmażone i gotować na małym ogniu na drugiej patelni. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć warzywa. Później dodać te warzywa i gotować na małym ogniu, mieszając cały czas, żeby się nie przypaliło. Dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i dodawać przyprawy (np.: paprykę ostrą, pieprz, czosnek, paprykę słodką, majeranek, oregano, bazylię) i gotować przez 10 minut. Ugotować w garnku 4 torebki ryżu. Podawać z ryżem polanym sosem.
Potrzebne przybory:
wok lub garnek, garnek do ryżu, dwie patelnie - jedna do warzyw, druga do mięsa
Jak podawać?
Podawać z ryżem polanym właśnie tym sosem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Krzysztof z wawy |