Składniki:
pieczarki 1/2 kg, oliwa lub olej 100 ml (jaki jest akurat w domu), natka pietruszki, sok z 1/2 cytryny
Jak przyrządzić?
Ścinamy nóżki pieczarek na równo z łebkiem, w ten sposób leżą lepiej na grillu. Mieszamy olej, posiekaną pietruszkę i sok z cytryny. Tym polewamy pieczarki. Dobrze i szybko wymieszać, zanim pieczarki nasiąkną marynatą i nie będzie ich z czym mieszać. Po 20 min można grillować - kilka minut z każdej strony na mocnym ogniu powinno wystarczyć.
Jak podawać?
Można jako dodatek do mięs albo na każdą okazję.
Uwagi:
Pieczarek nie trzeba obierać, wystarczy dobrze umyć i osuszyć. Ilość pietruszki każdy jak lubi. Czas grillowania zależy: po kilku minutach można już jeść, ale można też trochę przedłużyć.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | filip z konopi |