Składniki:
1,5 kg bakłażanów, 60 dag mielonego mięsa (wieprzowiny lub wołowiny), 4 cebule, 2 mięsiste duże pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki oliwy, łyżka bułki tartej, po łyżce posiekanych listków bazylii i tymianku, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Bakłażany pokroić w plastry centymetrowej grubości, posolić i odstawić na 25 min, po czym opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso, kilka minut smażyć, mieszając, wystudzić i połączyć masę z jajkiem, śmietaną, ziołami i czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypanym bułką tartą, warstwami układać plastry bakłażana i mięso (na wierzchu powinny być bakłażany).Wymieszać koncentrat pomidorowy z trzema łyżkami gorącej wody, polać potrawę. Rozłożyć na wierzchu pomidory pokrojone w plastry, skropić oliwą, oprószyć bułką tartą. Wstawić musakę do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. i zapiekać ok. 30 min.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Justa & Maciek |