Składniki:
Pałeczki kurczaka, imbir, papryka ostra w proszku, czosnek w proszku lub granulowany, miód, vegeta
Jak przyrządzić?
Podaję przepis na 8 pałeczek. Do garnka wlewamy wodę, następnie dodajemy łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę papryki ostrej w proszku i jedną czosnku, 2 łyżki miodu i 1 łyżkę vegety. Następnie wszystko mieszamy (najlepiej posmakować i doprawić według własnego uznania). Wkładamy do tego pałeczki i na mały gaz. Wody nie może być bardzo dużo, gdyż dodaliśmy miód, i gotujemy to do skarmelizowania. Ja gotowałem około 1 godz. Pod koniec gotowania pałeczki zrobią się brązowe. Wtedy polać je sosem, który uzyskaliśmy z gotowania. Można tak też robić skrzydełka. Nie ma dużo roboty przy tym, ale naprawdę jest bardzo smaczne.
Jak podawać?
Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami pieczonymi.
Uwagi:
Dla zainteresowanych podam jeszcze przepis na ziemniaczki: rozbijamy np. 2 jaja do talerza, wlewamy białko, następnie obieramy ziemniaki i obtaczamy w białku. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę i dodajemy przyprawy: trochę vegety, majeranek, paprykę w proszku, oregano, pieprz. Potem, jak już mamy ziemniaki w białku, obtaczamy mąką i przyprawami. Następnie do piekarnika i upiec. Mam nadzieję, że ktoś wypróbuje przepis. Życzę smacznego i pozdrawiam.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Autor | Michał |