Składniki:
2 małe pudełeczka masła roślinnego,
1 szklanka cukru,
4 żółtka,
6 łyżek kakao,
3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg bananów,
2 śmietany kremówki,
2 śmietan-fixy,
pół szklanki cukru pudru
Jak przyrządzić?
Masło, cukier, żółtka i kakao - zmiksować.Do zmiksowanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać ubitą pianę (z 5 białek z odrobiną soli).Lekko wymieszać.Przełożyć na blachę i piec ok. 50 min. w 180 st. C.Z wystudzonego ciasta zerwać łyżeczką wierzchnią warstwę ciasta, zostawiając ok. 1 cm ciasta od brzegu.Rozłożyć przekrojone wzdłuż banany.Śmietanę ubić ze śmietan-fix i potem dodać cukier puder i lekko wymieszać. Przełożyć ubitą śmietanę na banany.Na pianę posypać pokruszone ciasto zebrane wcześniej z wierzchu ciasta.Odstawić do zastygnięcia na ok. 1 godz. do lodówki.
Uwagi:
Ciasto jest przepyszne, piekłam je już parę razy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Joanna Brysiak |