Składniki:
40 dag spaghetti,
1 kg dojrzałych pomidorów,
10 dag czarnych oliwek,
2 łyżki kaparów,
50 ml oliwy z oliwek,
2 łyżki posiekanej bazylii,
sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Dodać oliwę. Dusić na małym ogniu ok. 10 min. Pozbawione pestek oliwki i osączone z zalewy kapary drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić jeszcze ok. 7 min. Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Dodać sos. Wymieszać. Zagotować. Posypać posiekaną bazylią.Podawać bardzo gorące.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Sadur |