Składniki:
Rydze z solanki, masło, sól.
Jak przyrządzić?
Rydze z solanki należy obgotować przez około 15 min, następnie odcedzić, duże sztuki podzielić na ćwiartki i smażyć około 15 min w głębokim maśle (nie stosować żadnych zamienników do smażenia). W trakcie smażenia dosolić do smaku.
Jak podawać?
Z pieczywem.
Uwagi:
Najlepsze rydze są z polan lub lasu iglastego. Mam to szczęście, że mam dostęp do tego materiału, jak również do innych smakowitych grzybów z prawdziwkami i kurkami na czele. Więc jesli zobaczysz gdzieś rydze, to odżałuj parę groszy, bo smak jest niepowtarzaly. Przy zakupie nie daj sobie wcisnąć grzybów robaczywych, gdyż niestety rydze szczególnie do takich należą.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Andrzej |