Składniki:
1 kg ziemniaków,
przyprawa do ziemniaków, papryka chili, majeranek,
olej, sól
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać (młodych nie obierać), pokroić w ósemki, ugotować w wodzie lekko osolonej na półtwardo. Odcedzić. Dodać przyprawy wg uznania, ale bez przesady. Na koniec polać olejem i wymieszać w garnkuWrzucić ziemniaki na blachę i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach, aż będą złociste.
Potrzebne przybory:
garnek, blacha do zapiekania
Jak podawać?
Ziemniaczki można podawać z sosem jogurtowym.
Uwagi:
Uwaga na paprykę chili, dodać jej niedużo, bo lubi się skarmelizować i zgorzknieć.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | 150 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Jolka |