Składniki:
porcja na około 5 osób:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku - 400-500 g
- 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego - ok. 500 g
- 1 kostka fety
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku (daję wiecej, ale uwielbiam czosnek)
- ewentualnie 1 białko
Jak przyrządzić?
Szpinak rozmrozić i odlać część wody - tak żeby nie pływał, ale też żeby nie był wiórowaty.
Fetę rozkruszyć, dodać oregano oraz 1 łyżkę oliwy - odstawić.
Pozostała oliwę podgrzać na patelni i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Tylko lekko zeszklić aby czosek nie ściemniał, bo będzie gorzki.
Do cebuli dołożyć szpinak oraz fetę, dusić 3-5 minut często mieszając. Na koniec wbić 2 jajka. Ciasto francuskie rozmrozic i rozwałkować na grubość ok 2 mm - można trochę grubiej. Z rozwałkowanego placka wycinać kwadraty o boku 10-12 cm. Napełnić ostudzonym farszem szpinkowym i mocno zakleić boki. Gotowe kieszonki posmarować białkiem.
Piec w nagrzanym do około 300 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
Uwagi:
Zamiast kieszonek można zrobić to w formie tarty, wyklejając blaszkę ciastem i przykrywając od góry farsz płachtą placka.
Doskonale smakuje z surówką z pomidorów i cebulki mocno doprawionych pieprzem, solą i papryką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Autor | black_kitty |