Składniki:
Biszkopt I: 4 jajka, 18 dag cukru, 13 dag mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropli aromatu cytrynowego.
Biszkopt II: 4 jajka, 18 dag cukru, 10 dag mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa: 12 łyżek cukru, 4 jajka, 2 1/2kostki masła, spirytus.
Poncz: 5 łyżek cukru, 1/2 szklanki wody, sok z cytryny, 1 kieliszek alkoholu.
Dodatki: 4 szklanki bakalii - pokrojone orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa (ok. 2 łyżek).
Jak przyrządzić?
Biszkopt I: Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszc delikatnie z masą jajeczną, dodac kilka kropli aromatu cytrynowego. Upiec jak biszkopt.
Biszkopt II: Wykonać tak samo.
Masa: Jajka z cukrem ubić na parze na puszystą masę. Zdjąc z pary i ubijac do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć. dodawać masę jajeczną i dokładnie utrzeć. Dodac kieliszek alkoholu. Przygotować poncz.
Wykonanie: Ciemny biszkopt skropić obficie ponczem - posmarować połową masy, położyć jasny biszkopt, również nasączyć ponczem i wyłożyć drugą część masy. Na masie wyłożyć wymieszane bakalie i lekko docisnać, ugotowac polewę i bardzo dokładnie polać bakalie, aby się dobrze na masie trzymały.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Renia |