Składniki:
łopatka wieprzowa - 1 kg,
sól kamienna - 1 kg,
czosnek - główka,
piwo jasne pełne - pół szklanki
Jak przyrządzić?
Łopatka umyta i bez kości. Szpikujemy czosnkiem krojonym tak, ze każdy ząbek na 4 części dzielony jest. Głębokość wbicia czosnku to 1 cm. Po naszpikowaniu czosnkiem łopatka winna poleżeć 4 godziny w lodówce celem przesiąknięcia zapachem czosnku. Do brytfanny lub innego szczelnego naczynia żaroodpornego wsypujemy 1 kg soli kamiennej, wyrównujemy poziom aby było bez gór i dolin, po czym delikatnie układamy mięso. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, po czym przed włożeniem mięsa wlewamy pół szklanki piwa (ja użyłem Żubra Dojlidy). Jak piwo zalane, to naczynie szczelnie zamykamy i do piekarnika na 75 minut. W czasie pieczenia zaczną nozdrza atakować cudne zapachy, ale niewrażliwi na to czekamy te 75 minut. Po czasie wyciągamy naczynie i mięso serwujemy na ciepło lub zimno. Przepis wzorowany na karkówce na soli z tego serwisu, przy czym ja zmodyfikowałem rodzaj mięsa i ilość soli oraz czas pieczenia.
Potrzebne przybory:
nóż z wąskim ostrzem do pikowana mięsa, nóż do obrania czosnku, brytfanna, piekarnik, miara do piwa (szklanka)
Jak podawać?
Najlepiej na ciepło, do pieczonych w głębokim tłuszczu ziemniaczków. Dressing z mieszaniny śmietany 18% + majonez w proporcji pół na pół i do tego czosnek granulowany lub pomidorów z bazylią wedle przepisu z tegoż serwisu.
Uwagi:
Kupując łopatkę należy zwrócić uwagę na to, że powinna być ona jak najbardziej zbliżona kształtem do elipsy lub kuli. Unikać łopatki w formie płatów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 320 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | HaBeer77 |