Bulgogi - koreańska wołowina

Przepis kulinarny

Składniki:

Marynata (na ok 0,5 kg mięsa): 4 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z azjatyckiej gruszki (taka okrągła, wyglądająca trochę jak jabłko, ale można użyć europejskiej), 1 łyżka japońskiego wina ryżowego, 1-2 łyżki oleju sezamowego, 3 cebulki ze szczypiorem, 1 łyżeczka pieprzu.
Danie główne: ryż, 0,5 kg mięsa (najlepiej wołowina, ale można zastąpić wieprzowiną, lub np piersią z kurczaka), dodatkowe warzywa do podania (ja preferuje marchew i szpinak).

Jak przyrządzić?

Płynne składniki marynaty mieszamy w naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy zmiażdżony czosnek, mięso, pokrojony szczypior z cebula (nie musi być drobno). Tak zamarynowane mięso wkładamy pod przykryciem do lodówki i zostawiamy na odpowiednio długi czas. Polecam minimum 5 godzin. Zamarynowane mięso smażymy wraz ze składnikami marynaty. Jeśli użyliśmy wołowiny czas przygotowywania będzie o wiele dłuższy niż w wypadku wieprzowiny, czy drobiu. W takim wypadku dusimy mięso pod przykryciem aż do miękkości. Być może trzeba będzie uzupełnić wody, żeby mięso się nie przypaliło.

Jak podawać?

Proponuję podać z ryżem (który po ugotowaniu przyprawiamy olejem sezamowym). Jako warzywa bardzo lubię podawać to danie z marchwią utartą na dużych oczkach i podsmażoną na maśle z odrobiną soli, oraz szpinakiem (który przyprawiamy solą, cukrem, olejem sezamowym).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania320 min.
Trudnośćśredni
AutorCzanki

Bulgogi - koreańska wołowina: Podobne przepisy

Bulgogi - koreańska wołowina: wypróbuj również

Powiązane Tematy