Składniki:
200 g wiórków kokosowych, 2 paczki krakersów, 250 g masła roślinnego, 1 cukier waniliowy, 0,5 l mleka, 2 żołtka, 3/4 szkl. cukru, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąki i 1/2 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru a następnie połączyć z poprzednią masą. Gotować jak budyń. Ostudzić masę. Rozetrzeć masło i połączyć z masą. Następnie dodać 2/3 wiórków kokosowych i wymieszać. Na blaszce ułożyć krakersy, wyłożyć 2/3 masy, przykryć krakersami, wyłożyć pozostałą masę i posypać wiórkami.
Uwagi:
Ciasto należy chłodzić ok 24h.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | millka101 |