Składniki:
Ciasto białe:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 1 margaryna.
Ciasto ciemne(rzadko):
3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka wody.
Masa:
1/2 litra mleka, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka budyniu śmietankowego, 2 żółtka, 1 margaryna, 1 galaretka wiśniowa, 1 i 1/2 paczki biszkoptów.
Jak przyrządzić?
Ciasto białe: Wszystko zagnieść i zamrozić.Ciasto ciemne (rzadko): 3 jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać 1 szklankę kwaśnej śmietany, 3 łyżki kakao i łyżeczkę sody rozpuszczonej w 1 łyżce cieplej wody. Ciasto białe zetrzeć na tartce, dodać do ciasta ciemnego delikatnie wymieszać i upiec. ok. 30-40 min. Upieczone przekroić na pół. Masa: ze składników ugotować domowy budyń. Ostudzony rozkręcić z margaryną. Galaretka: 1 galaretkę rozmieszać z 1/2 litra gorącej wody. Wygląd ciasta od dołu: pół ciasta, połowa masy, biszkopty maczane w galaretce, reszta masy, druga część ciasta.Można polać polewą dowolna.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ilona |