Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cynamonu, 2-3 duże jabłka, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Jajka utrzeć z cukrem, po utarciu dolewać stopniowo olej (stale ucierając mikserem. Do gotowej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, wszystko wymieszać aż masa będzie jednolita. (Ciasto jest dość gęste.) Dodać pokrojone w kostkę i obrane jabłka, rodzynki oraz orzechy, wymieszać. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką formę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, drewniana łyżka, blacha do pieczenia ciasta lub tortu.
Jak podawać?
Ciasto najlepiej podawać posypane cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto jest bardzo smaczne, jest wilgotne, co zawdzięcza jabłkom. W sam raz nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy okolicznościowe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | aniajoz166 |