Boczniak w ziołowej śmietanie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

800 g boczniaków, 1 duża cebula, pęczek zielonej pietruszki, świeży majeranek, 4 łyżki masła, 1/8 litra białego wina, sól ziołowa, świeżo zmielony biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, trochę sosu worcester, 1 łyżka jarzynki, 1 żółtko, 300 g kwaśnej śmietany.

Jak przyrządzić?

Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić, następnie wlać wino, gotować jeszcze kilka minut. Dodać do smaku sól, sos worcester, pieprz, gałkę muszkatołową. Doprawić wywarem z jarzyn, majerankiem i zieloną pietruszką. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów; jeszcze raz podgotować przez kilka minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Porcje4
AutorBOCZNIAK

Boczniak w ziołowej śmietanie: Podobne przepisy

Boczniak w ziołowej śmietanie: wypróbuj również

Powiązane Tematy