Składniki:
200g ryżu, 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 150 g serka śmietankowego z ziołami /lub bez/, sól, masło lub olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować i zostawić do ostudzenia. Następnie wymieszać z jajkami, mąką i serem. Posolić i dobrze wymieszać. Uformować z masy placki (nakładać np. 1 łyżkę stołową na patelnię i rozgnieść) i smażyć z obu stron na maśle. Gotowe kiedy przyjmą rumiany kolor.
Potrzebne przybory:
Miska, łyżka, patelnia.
Jak podawać?
Od razu, na ciepło. Wspaniały dodatek do obiadu. Ja często zajadam się takimi z patelni, bez żadnych dodatków. Pomysły na dodatki i sosy mile widziane.
Uwagi:
Mnie najlepiej smakują z serem ziołowym. Zioła dodają dodatkowego aromatu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Dalva |