Składniki:
Jajka, masło, majonez.
Dodatki: vegeta, pieprz, zielona pietruszka, papryka czerwona mielona słodka i pieprz cayenne, chrzan.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka tak, aby nie uszkodzić białek.
A teraz - w zależności od tego, jaki chcemy kolor:
1. Na jasnożółto i chrzanowo, czyli dość ostro- widelcem dokładnie rozdrabniam żółtka w miseczce. Dodaję około łyżeczki masła na każde 3 kolejne jajka. Dodaję łyżeczkę chrzanu. Przyprawiam odrobiną vegety i czarnym mielonym pieprzem. Łączę z majonezem w takiej ilości, żeby masa była gładka, ale nie za mokra.
2. Na zieloniutko i delikatnie - rozdrabniamy żółtka jak wyżej+ masełko. Siekam drobno jakieś dwie łyżki zielonej pietruszeczki. Dodaję ja do żółtek. Posypuję odrobiną vegety. Łączę z majonezem i dokładnie mieszam tak, aby masa była jak wyżej - gładka, ale nie "rozciapciana".
3. Na czerwono i OOOOOstro - z żółtkami robię to, co powyżej+ masełko. Następnie sypę czerwona słodką papryczkę mieloną (dość dużo) i odrobinę pieprzu cayenne.
Dodaję odrobinę vegety i majonez. Mieszam dokładnie na gładko. Dodawać tyle papryczki, żeby kolor był mocno czerwony.
Następnie owe nadzienia nakładam do białek, z których oczywiście te żółtka wyjęłam, tak, aby wystawały apetycznymi zaokrągleniami sporawo nad białka.
Potrzebne przybory:
Nożyk, widelec i miseczka.
Jak podawać?
Jeśli nie mamy półmiska na jajka, można podawać w nastepujacy sposób - każdą połówkę jajka położyć na fragmencie listka zielonej sałaty i kłaść najlepiej na białym talerzu. Jajka na żółto najlepiej dekorować trójkącikami czerwonej papryczki lub groszkiem. Na zielono - cytrynką, papryczką lub samym majonezem. Na czerwono - majonezem. Ewentualnie odrobiną zielonej pietruszki.
Pozdrawiam i życzę smacznego...
Uwagi:
Do dekoracji: pokrojone w trójkąciki czerwone papryczki świeże, pokrojone w trójkąciki kawałki cytrynki wcześniej sparzonej, zielony groszek, liście sałaty, majonez.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | AgAnAl |