Składniki:
- 1 jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka koperku suszonego,
- 2 łyżki wody lub mleka.
Jak przyrządzić?
Do miski wlać majonez,następnie dodać czosnek(przegnieciony przez praskę do czosnku lub drobno pokroić),zalać to jogurtem,dodajemy koperek i długo mieszamy (aby nie było grudek), później dodajemy mleka lub wody (lepszy jest z mlekiem).
Potrzebne przybory:
Praska do czosnku, łyżka, miska.
Jak podawać?
Sos najbardziej nadaje się do pizzy zapiekanek i kanepek, aczkolwiek jest wspaniały wraz z sałatką z sera fety i papryki.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | piotr ciszewski |