Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 1 słoik gruszek w zalewie słodko-kwaśnej (przepis zamieszczam w dziale DESERY; od biedy kompot z gruszek, ale to już nie to samo ;)
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- keczup,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Żeberka natrzeć solą i pieprzem, posmarować keczupem. W garnku rozgrzać mocno 3 łyżki oliwy i obsmażyć żeberka mocno ze wszystkich stron. Gruszki odcedzić, zalewę wlać do mięsa i dusić pod przykryciem 70-90 min., aż część soku wyparuje. Pod koniec duszenia dodać całe lub pokrojone w cząstki gruszki. Sos podprawić rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną.
Jak podawać?
Doskonałe są obok ryżu na ostro z przyprawą curry.
Uwagi:
Danie jest REWELACYJNE i wbrew pozorom bardzo proste.
Moja mama przyrządza je na wyjątkowe okazje od kilkunastu lat. Żeberka są dość niewdzięczną potrawą ale w tym przepisie są zaskakujące.Smakują BARDZO wykwintnie.
Uspakajam przeciwników mięs na słodko:
wbrew pozorom smak jest zaskakujący.Njalepsze są gruszki z zalewy, kompot TYLKO opcjonalnie, bo to już wtedy inny smak.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | a-ka |