Składniki:
- 10 dag cukru,
- 3 łyżki czekolady rozpuszczalnej,
- 2 laski cynamonu,
- szklanka mleka,
- ćwierć szklanki rumu,
- pojemniczek kremówki,
- mielony cynamon do posypania,
- sok z cytryny i cukier do ozdobienia szklaneczek.
Jak przyrządzić?
Brzegi czterech szklaneczek zanurzyć najpierw w soku z cytryny, a następnie w cukrze. Cukier gotować ze szklanką wody, aż do uzyskania syropu. Dodać czekoladę, laski cynamonu i mleko. Zostawić na 5 minut pod przykryciem. Jeszcze raz krótko podgrzać i dodać rum. Od razu przelać grog do szklaneczek i podawać ozdobiony bitą śmietaną i posypany cynamonem.
Uwagi:
Napój umieszczony dzięki 555, która zamieściła go na Forum w odpowiedzi na moje poszukiwania.Nie chciałam, żeby się gdzieś tam zmarnowałbo jest godny umieszczenia w dziale Przepisy.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | a-ka + 555 |