Herbata znana jest w Rosji od XVII w. Wiek później, używana powszechnie - stała się napojem narodowym.Pijano ją od rana do wieczora. Zawsze ze świeżo ugotowaną wodą i świeżo zaparzoną esencją.Towarzyszyła ważnym naradom rodzinnym i spokojnym chwilom pod koniec dnia. Pijano w podróży i na dużych przyjęciach.Samowary przyjęły sę w polskich domach jako urządzenia praktyczne (zwłaszcza na wschodzie i w centrum Polski ),służące wyłącznie przygotowywaniu herbaty. Dzisiaj w wielu domach stare samowary stoją w charakterze dekoracji.Jeśli są w dobrym stanie, możecie pokusić się o zrobienie herbaty w rosyjskim stylu. Smakuje pysznie.A atmosfera spotkania, zwłaszcza po południu i wieczorem staje się całkiem inna. Zimowe wieczory zapadająwcześnie i są długie. Czas na spokojne wypicie herbaty i miłą rozmowę.
Składniki:
- węgiel drzewny,
- dobra woda,
- herbata (3-4 łyżeczki),
- cukier w kostkach,
- konfitury lub miód.
Jak przyrządzić?
1) Wyczyszczony samowar napełniamy wodą. Do komina wkładamy rozrzażony węgiel drzewny,jakiego używamy do przyrządzenia grilla. Czekamy, aż woda się zagotuje. Na górze umieszczamy imbryczek do esencji.
2) Gdy woda kipi, wyparzamy imbryczek i zalewamy liście herbaty do wysokości 1/4 pojemności. Stawiamy ponownieimbryk na samowarze. Po kilku minutach dopełniamy wodą całą objętość naczynia. W tym czasie przygotowujemyzastawę herbacianą. Filiżanki lub szklanki z koszyczkami. Cukier w kostkach w cukiernicy. Konfitury. Miód.
3) Po kilku minutach możemy rozpocząć nalewanie herbaty.
4) Co jakiś czas uzupełniamy wodę i dokładamy węgiel drzewny do samowara, aby woda była cały czas wrząca.
Jak podawać?
Herbatę pije się bardzo gorącą. Kostkę cukru wkładamy do ust i rozpuszczamy gorącym naparem.To klasyczny sposób picia herbaty z cukrem. Można pojadać w trakcie picia konfitury ze spodeczka. Można włożyć je do herbaty.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |