W naszej tradycji kulinarnej czosnek rzadko pojawia się z rybą . Myślę, że warto wypróbować ten przepis.Czosnek ubarwia smak ryby w zaskakująco miły i delikatny sposób. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby),
- 100 g oleju do smażenia.
Zaprawa octowa:
- 200 ml octu winnego (białego) 6%,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 goździki,
- sól,- cukier.
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy marynatę: ocet z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i cukrem. Czosnek rozcieramy z solą.Po wystudzeniu do temperatury ok. 30 st. C. zagotowanego z ziołami octu, dodajemy czosnek i mieszamy całość. Studzimy dalej.
2) Opłukane i osuszone filety smażymy na oleju. Usmażone filety układamy w naczyniu kamionkowym i zalewamyostudzonym octem wraz z przyprawami. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godz.
Jak podawać?
W nieco głębszym naczyniu, tak by ryba znajdowała się cały czas w zalewie.
Najlepiej, gdy występuje jako jedna z zakąsek.
Uwagi:
Przygotowaną w ten sposób rybę możemy przechowywać w lodówce dłużej. Więc jeśli lubicie taki smak, możecie zrobić ich nieco więcej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 25 |