Koktajle z wermutem - Przepis

Przepis kulinarny
Koktajle z wermutem Zobacz 4 zdjęcia

Wermut to jeden z tych alkoholi, który zawsze warto mieć w domu. Jest świetny jako jedenze składników koktajli. Ponieważ samych wermutów jest wiele - wytrawne, półsłodkie, słodkie - ilość wariacjijest spora. Przedstawiam kilka propozycji, które mogą być podstawą waszych poczynań i są klasyką koktajliz udziałem wermutu.

Jak przyrządzić?

W barach i restauracjach podawany perfekcyjnie. W warunkach domowych rzadko dysponujemy właściwymi narzędziami i zastawą do sporządzenia zgodnego z zasadami sztuki koktajlu. Prawdopodobnie nie mamy w domu shakera.Szklane naczynie z pokrywką powinno w zupełności wystarczyć do schłodzenia koktajlu lodem.

Klasyczny kieliszek do wermutu jest trójkątny w kształcie, na wysokiej nóżce. Koktajl z mocniejszym alkoholemmoże być podawany w niedużych szklankach. Im ładniej go podamy, tym bardziej będzie nam smakował.

Koktajle maja jedną istotną cechę: same się wypijają. Wydają się lekkie i niewinne. Tymczasem nadmiernaich ilość może skończyć się uporczywym bólem głowy następnego dnia. A zatem zachowujmy miarę.

Wermuty ostatnio bywają mieszane z coca-colą. Wydaje mi się to marnotrawstwem dobrego trunku.

MARTINI DRY

Jeden z najpopularniejszych aperitifów.

Składniki:
- 50 ml ginu,
- 20 ml wytrawnego wermutu,
- lód,
- skórka z cytryny lub półplasterek cytryny,
- oliwka.

Do naczynia z lodem wlewamy alkohole. Mieszamy je. Brzeg kieliszka nacieramy skórką cytrynową.Do kileliszków wlewamy zmieszany i schłodzony koktajl. Dekorujemy oliwką i ewentualnie cienkim półplasterkiem cytryny.

MANHATTAN

Amerykanie uwielbiają koktajle.

Składniki:
- 50 ml whisky,
- 25 ml słodkiego wermutu,
- kropla bitter,
- 2-3 kostki lodu.

Do kieliszka z lodem wlewamy whisky, wermut i bitters. Mieszamy, aż alkohol się schłodzi.

MARTINI Z WÓDKĄ (pozdrawia James Bond)

Składniki:
- 50 ml wódki,
- 100 ml wytrawnego martini,
- zielona oliwka,
- paseczek skórki cytryny.

Do naczynia z lodem wlewamy alkohole. Wstrząsamy całość i wylewamy do kieliszka, pozostawiając lód w naczyniu. Dekorujemy oliwką i cytryną.

MARTINI

Czyli wermut w moim ulubionym wydaniu.

Składniki:
- 75 ml białego wermutu extra dry,
- 1-2 kostki lodu,
- półplasterek cytryny,
- 1 oliwka.

Do kieliszka wkładamy lód. Nalewamy wermut. Dokładamy cytrynę i oliwkę. Czekamy chwilę, aż całość się schłodzi. Mieszamy delikatnie oliwką na wykałaczce i powoli sączymy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcje?
Kaloryczność?

Koktajle z wermutem: Podobne przepisy

Koktajle z wermutem: wypróbuj również

Powiązane Tematy