Wermut to jeden z tych alkoholi, który zawsze warto mieć w domu. Jest świetny jako jedenze składników koktajli. Ponieważ samych wermutów jest wiele - wytrawne, półsłodkie, słodkie - ilość wariacjijest spora. Przedstawiam kilka propozycji, które mogą być podstawą waszych poczynań i są klasyką koktajliz udziałem wermutu.
Jak przyrządzić?
W barach i restauracjach podawany perfekcyjnie. W warunkach domowych rzadko dysponujemy właściwymi narzędziami i zastawą do sporządzenia zgodnego z zasadami sztuki koktajlu. Prawdopodobnie nie mamy w domu shakera.Szklane naczynie z pokrywką powinno w zupełności wystarczyć do schłodzenia koktajlu lodem.
Klasyczny kieliszek do wermutu jest trójkątny w kształcie, na wysokiej nóżce. Koktajl z mocniejszym alkoholemmoże być podawany w niedużych szklankach. Im ładniej go podamy, tym bardziej będzie nam smakował.
Koktajle maja jedną istotną cechę: same się wypijają. Wydają się lekkie i niewinne. Tymczasem nadmiernaich ilość może skończyć się uporczywym bólem głowy następnego dnia. A zatem zachowujmy miarę.
Wermuty ostatnio bywają mieszane z coca-colą. Wydaje mi się to marnotrawstwem dobrego trunku.
MARTINI DRY
Jeden z najpopularniejszych aperitifów.
Składniki:
- 50 ml ginu,
- 20 ml wytrawnego wermutu,
- lód,
- skórka z cytryny lub półplasterek cytryny,
- oliwka.
Do naczynia z lodem wlewamy alkohole. Mieszamy je. Brzeg kieliszka nacieramy skórką cytrynową.Do kileliszków wlewamy zmieszany i schłodzony koktajl. Dekorujemy oliwką i ewentualnie cienkim półplasterkiem cytryny.
MANHATTAN
Amerykanie uwielbiają koktajle.
Składniki:
- 50 ml whisky,
- 25 ml słodkiego wermutu,
- kropla bitter,
- 2-3 kostki lodu.
Do kieliszka z lodem wlewamy whisky, wermut i bitters. Mieszamy, aż alkohol się schłodzi.
MARTINI Z WÓDKĄ (pozdrawia James Bond)
Składniki:
- 50 ml wódki,
- 100 ml wytrawnego martini,
- zielona oliwka,
- paseczek skórki cytryny.
Do naczynia z lodem wlewamy alkohole. Wstrząsamy całość i wylewamy do kieliszka, pozostawiając lód w naczyniu. Dekorujemy oliwką i cytryną.
MARTINI
Czyli wermut w moim ulubionym wydaniu.
Składniki:
- 75 ml białego wermutu extra dry,
- 1-2 kostki lodu,
- półplasterek cytryny,
- 1 oliwka.
Do kieliszka wkładamy lód. Nalewamy wermut. Dokładamy cytrynę i oliwkę. Czekamy chwilę, aż całość się schłodzi. Mieszamy delikatnie oliwką na wykałaczce i powoli sączymy.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | ? |